למה כל כך חשוב שנאכל נכון בגיל ההתבגרות?
- עינת שלו-גולדמן, דיאטנית קלינית ודיאטנית ספורט
- Feb 15, 2015
- 2 min read

ריקוד, למראית עין, נראה בעיקר כהופעה אסטטית הדורשת טכניקה ומיומנות מסויימת אשר יכולה להתבצע במגוון סגנונות שונים. אולם, הוא הרבה מעבר לכך. למעשה ריקוד הוא פעילות גופנית אינטנסיבית הדורשת כוח, מהירות, גמישות ויכולות אירוביות גבוהות.
לרוב הרקדנים/רקדניות מתחילים בגיל צעיר מאוד ומגיעים במהרה לאימונים ארוכים ואינטנסיבים. אימונים אלו מלווים אותם לאורך כל תהליך הגדילה. רקדנים רבים אינם מגיעים לצריכת האנרגיה המומלצת ולפעמים צורכים 70%-80% פחות מההמלצה. צריכת אנרגיה שאינה מספקת מובילה גם למחסור של ויטמינים ומינרלים.
למה כל כך חשוב לנו לצרוך מספיק אנרגיה?
על מנת שהגוף יוכל לבצע פעילות, צריך לספק לו אנרגיה, בדיוק כפי שכדי שהמכונית תיסע, אנו צריכים לספק לה דלק. גם כאשר אנו במנוחה ולא מבצעים שום פעילות, הגוף שלנו עובד וצורך אנרגיה מינימלית עבור פעילויות בסיסיות, כגון: תזוזות, עיכול המזון, מחשבה וכו'. לכן, כאשר הגוף שלנו נמצא בפעילות אנטנסיבית יותר, המצריכה מאמץ גדול יותר, צריכת האנרגיה של הגוף אף עולה. אם נדמה את זה שוב למכונית, כאשר המכונית מאיצה ממהירות 0 קמ"ש ל-100 קמ"ש היא צורכת אנרגיה גבוהה יותר מאשר בנסיעה רגילה.
כאשר אנחנו לא צורכים מספיק אנרגיה, הגוף שלנו לוקח את האנרגיה ממקורות אחרים שאינם מקורות מהמזון. למשל, נערה בת 13 אשר מתעמלת ואינה צורכת מספיק מזון עשויה לגבוה פחות מאשר נערה באותו הגיל עם אותם תנאים התחלתיים ואשר צפי הגובה של שתיהן זהה.
מה הם הנזקים של תזונה לקויה בגיל ההתבגרות?
הנזק העיקרי היא תופעה המכונה "התסמונת המשולשת של הספורטאית" (Female athlete triad). תסמונת זו נובעת מצריכת אנרגיה נמוכה אשר עשויה לפגוע במחזור החודשי ובבריאות העצם (אוסטיאופרוזיס). נזק זה עלול להיות בלתי הפיך ולכן חשוב להמנע ממצב זה. במחקרים שונים נמצא שכ-25% מהבנות המתעמלות סובלות מהפרעת אכילה ואכילה לקויה בהשוואה ל-9% באוכלוסיה. במחקרים אחרים, נמצא גם כי ל69% מהרקדניות היו בעיות במחזור. בנוסף, אצל אתלטיות נמצאה פגיעה בבריאות העצם של כ-22%-50% לעומת 12% באוכלוסיה.
לסיכום, על מנת לשמור על הגוף שלנו מפני נזקים עתידיים וכדי לאפשר את התחזקות הגוף ושיפור ההישגים הספורטיביים, חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת ומספקת המכילה את כל אבות המזון (פחמימות, חלבונים ושומנים).
בכתבה הבאה אציג בפניכם מהי תזונה מאוזנת ואפרט על אבות המזון.
Reference:
Nattiv, A., Loucks, A. B., Manore, M. M., Sanborn, C. F., Sundgot-Borgen, J., & Warren, M. P. (2007). American College of Sports Medicine position stand. The female athlete triad. Medicine and Science in Sports and Exercise, 39(10), 1867-1882.
Soric, M., Misigoj-Durakovic, M., & Pedisic, Z. (2008). Dietary intake and body composition of prepubescent female aesthetic athletes. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 18(3), 343-354.
Koutedakis, Y., & Jamurtas, A. (2004). The dancer as a performing athlete. Sports Medicine, 34(10), 651-661.
עינת שלו-גולדמן,
דיאטנית קלינית ודיאטנית ספורט. בעלת תואר ראשון במדעי התזונה מהאוניברסיטה העברית ותואר שני בפיזיולוגיה של המאמץ מאוניברסיטת קווינס בקנדה. כיום לוקחת חלק בלימודי תעודה של הועד האולימפי העולמי לתזונת ספורט. בעברה טריאתלטית, הייתה אלופת ישראל לנוער עד גיל 19 ארבע פעמים ברציפות והשתתפה באליפות אירופה לנוער. בנוסף, הייתה חברה בנבחרת ישראל בטריאתלון. הודות לעברה, עינת מאמינה ומבינה את חשיבות התזונה להישגים הספורטיביים, חשיבות השמירה על אורח חיים בריא ומשקל תקין.
ליצירת קשר- 054-5853243, goldman.diet@gmail.com.
Comentarios